POVIJEST MÖLLER'SA
Magija sa sjevera
Ulje jetre bakalara ima dugu povijest u narodnoj i tradicionalnoj medicini sjeverne Europe. Svježa jetra bakalara koja se stoljećima smatrala delikatesom u Škotskoj i Norveškoj, bila je cijenjena u ljekovite svrhe davno prije nego što je Peter Möller izumio modernu metodu ekstrakcije njezinog ljekovitog ulja.
Peter Möller – čovjek iza zlatnog ulja
Möller’s je 1854. osnovao ljekarnik Peter Möller. Predanost i vjera Petera Möllera u povijesne zdravstvene dobrobiti proizašle iz konzumacije ulja jetre bakalara, bogatog omega-3 masnim kiselinama, kasnije je dovelo i do otkrića prirodnih razina vitamina A i D što je dodatno pridonijelo važnosti proizvoda.
Od osnivanja tvrtke Petera Möllera, kroz povijest se razvijaju nove metode obrade za optimizaciju kvalitete, čistoće i okusa Möllerovih proizvoda.
Danas možemo zahvaliti Peteru Mölleru što donosi zdravo ulje ljudima diljem svijeta.
Vremenska Crta
Timeline
230 god.
Ulja od jetre bakalara proizvode se za lokalnu potrošnju i kao roba za razmjenu i trgovinu na sjeveru Norveške.
230 god.
Ulja od jetre bakalara proizvode se za lokalnu potrošnju i kao roba za razmjenu i trgovinu na sjeveru Norveške.
230 god.
Ulja od jetre bakalara proizvode se za lokalnu potrošnju i kao roba za razmjenu i trgovinu na sjeveru Norveške.
1100
Važnost ribolova i prerade bakalara na Lofotenu dovela je do razvoja Vágara, prvog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Norveškoj.
1789
Prve bilješke o korištenju ulja jetre bakalara u medicinske svrhe nastale su u Manchesteru kada je dr. Darbey koristio ulje jetre bakalara kao lijek za reumu.
1841
Britanski liječnik John Hughes Bennett objavljuje Raspravu o ulju jetre bakalara kao terapeutskom sredstvu.
1854
Veliki tehnološki napredak u proizvodnji ulja jetre bakalara dogodio se kada je norveški farmaceut Peter Joachim Møller izumio metodu parne destilacije za ekstrakciju ulja.
1854
Möller osniva tri tvornice za proizvodnju ulja jetre bakalara na Lofotenu. Prve godine proizvedeno je 20 tona ulja jetre bakalara. Engleska je prvo veliko međunarodno tržište za ovo ulje.
1860-ih
Möllerovo ljekovito ulje jetre bakalara osvaja nekoliko nagrada i dobiva 29 medalja na raznim sajmovima u gradovima Amerike i Engleske.
1869
Peter Möller umire. Sada postoji 70 proizvođača ulja jetre bakalara koji koriste njegovu metodu parne destilacije. Godišnje se u tim pogonima proizvede ukupno 5 000 tona ulja jetre bakalara. Möllerov prodajni ured u Londonu vodi globalnu marketinšku operaciju, što dovodi do velikog povećanja izvoza u sljedećih 50 godina.
1870
Tvrtka počinje prodavati svoje proizvode u SAD-u.
1881
Sin Petera Möllera, Frantz Peckel Möller preuzima upravljanje tvrtkom Peter Möller. Kombinirajući znanstveno obrazovanje i veliki potencijal, on osigurava visoku poziciju Möller’s proizvoda na svjetskim tržištima.
1895
U Londonu je objavljeno znanstveno životno djelo Frantza Peckela Möllera pod naslovom “Cod liver oil and Chemistry”. Djelo, na engleskom jeziku, ima 600 stranica.
1903
Möllerovi nasljednici prodaju tvrtku obitelji Møystad. 26. ožujka nastaje tvrtka Peter Möller A/S.
1925
1930-ih
1938
1940
1945
1990
2004
2020
Neophodan dio normalne norveške prehrane već 170 godina
Möller’s ulje jetre bakalara bitan je dio norveške zdravstvene rutine od 1854. godine.
Tijekom 1929.-1963., Möller’s ulje jetre bakalara bilo je uključeno u vladin školski projekt “Doručak iz Osla” kako bi se osiguralo da svi učenici imaju zdrav i hranjiv početak dana.
100% divlji sjeveroistočni arktički bakalar
Möller’s ulje jetre bakalara proizvodi se od sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Dobiva se iz voda Lofotena i Vesterålena.
Svake godine sjeveroistočni arktički bakalar, lokalno poznat kao “Skrei”, prolazi kroz zapanjujuće putovanje kroz Barentsova mora kako bi stigao do svog mrijestilišta uz norvešku obalu. U trenutku kada stignu do norveškog arhipelaga, to je najspremniji, najjači i najmršaviji bakalar na svijetu – što mu daje jedinstvenu kvalitetu.
Sezona mrijesta bakalara traje od siječnja do travnja. Ovo je jedini period godine kada možete nabaviti svježe ulovljeni bakalar.
Lofoten - posebno mjesto kroz povijest
Otkako su prvi ljudi došli na Lofoten prije više od 7 000 godina, lovili su sjeveroistočni arktički bakalar, poznat u cijeloj Europi od najmanje 860. g. Nije ni čudo što je njegovo ribarstvo tako važan dio povijesti ove regije.
Najviša kvaliteta i svježina
Bakalar koji se koristi u Möller’s proizvodima ulovljen je tradicionalnim ribarskim plovilima. Prvi koraci obrade jetre započinju do 24 sata nakon ulova kako bi se osigurala najviša kvaliteta i svježina.
Kultna zelena boca
Möllerove kultne zelene boce nisu se mnogo promijenile otkad je osnivač tvrtke Peter Möller bio jedina osoba kojoj je dopušteno puniti ih kao jamstvo kvalitete njihovog sadržaja.
Od početka se Möller’s prodavao samo u ljekarnama, danas Möller’s možete kupiti u ljekarnama, ali i u trgovinama mješovitom robom, drogerijama i na platformama za e-trgovinu.