POVIJEST MÖLLER'SA

Magija sa sjevera

Ulje jetre bakalara ima dugu povijest u narodnoj i tradicionalnoj medicini sjeverne Europe. Svježa jetra bakalara koja se stoljećima smatrala delikatesom u Škotskoj i Norveškoj, bila je cijenjena u ljekovite svrhe davno prije nego što je Peter Möller izumio modernu metodu ekstrakcije njezinog ljekovitog ulja.

Peter Möller – čovjek iza zlatnog ulja

Möller’s je 1854. osnovao ljekarnik Peter Möller. Predanost i vjera Petera Möllera u povijesne zdravstvene dobrobiti proizašle iz konzumacije ulja jetre bakalara, bogatog omega-3 masnim kiselinama, kasnije je dovelo i do otkrića prirodnih razina vitamina A i D što je dodatno pridonijelo važnosti proizvoda.

Od osnivanja tvrtke Petera Möllera, kroz povijest se razvijaju nove metode obrade za optimizaciju kvalitete, čistoće i okusa Möllerovih proizvoda.

Danas možemo zahvaliti Peteru Mölleru što donosi zdravo ulje ljudima diljem svijeta.

Peter Möller 1793-1869

Vremenska Crta

Timeline

Djevojčice stoje u redu da dobiju svoju dnevnu žlicu Möller's ulja 1925. u osnovnoj školi Sandaker u Oslu

Neophodan dio normalne norveške prehrane već 170 godina

Möller’s ulje jetre bakalara bitan je dio norveške zdravstvene rutine od 1854. godine.

Tijekom 1929.-1963., Möller’s ulje jetre bakalara bilo je uključeno u vladin školski projekt “Doručak iz Osla” kako bi se osiguralo da svi učenici imaju zdrav i hranjiv početak dana.

100% divlji sjeveroistočni arktički bakalar

Möller’s ulje jetre bakalara proizvodi se od sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Dobiva se iz voda Lofotena i Vesterålena.

Svake godine sjeveroistočni arktički bakalar, lokalno poznat kao “Skrei”, prolazi kroz zapanjujuće putovanje kroz Barentsova mora kako bi stigao do svog mrijestilišta uz norvešku obalu. U trenutku kada stignu do norveškog arhipelaga, to je najspremniji, najjači i najmršaviji bakalar na svijetu – što mu daje jedinstvenu kvalitetu.

Sezona mrijesta bakalara traje od siječnja do travnja. Ovo je jedini period godine kada možete nabaviti svježe ulovljeni bakalar.

boat-1

Lofoten - posebno mjesto kroz povijest

Otkako su prvi ljudi došli na Lofoten prije više od 7 000 godina, lovili su sjeveroistočni arktički bakalar, poznat u cijeloj Europi od najmanje 860. g. Nije ni čudo što je njegovo ribarstvo tako važan dio povijesti ove regije.

 

Bakalar je prirodno bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima

Najviša kvaliteta i svježina

Bakalar koji se koristi u Möller’s proizvodima ulovljen je tradicionalnim ribarskim plovilima. Prvi koraci obrade jetre započinju do 24 sata nakon ulova kako bi se osigurala najviša kvaliteta i svježina.

Kultna zelena boca

Möllerove kultne zelene boce nisu se mnogo promijenile otkad je osnivač tvrtke Peter Möller bio jedina osoba kojoj je dopušteno puniti ih kao jamstvo kvalitete njihovog sadržaja.

Od početka se Möller’s prodavao samo u ljekarnama, danas Möller’s možete kupiti u ljekarnama, ali i u trgovinama mješovitom robom, drogerijama i na platformama za e-trgovinu.